Wakeboard deszka méret és kötés, mi az ideális beállítás?

A választ és a világ (néhány) legjobb riderének setupját itt találod.

 

 

Mekkora wakeboard deszka az ideális? Milyen wakeboard kötés távolság és kötésszög való neked?

 

Sokakban felmerül a kérdés, hogy valójában mekkora wakeboard deszka is lenne a legjobb választás számukra illetve milyen távol és milyen szögben kéne a wakeboard kötést felszerelni a lapra.

A válasz egyszerű: nincs “egy igazság” vagy fix szabály! Mindannyian más testalkattal, test arányokkal rendelkezünk. Ki a szőkéket, ki a barnákat (stb…) szereti. Más és más kötés távolság és kötés szög illetve deszka méret válik be mindenkinek de azért mégiscsak van fogódzkodó.

Hogyan válaasz wakeboardot? Ha még csak most tervezel wakeboardot venni, akkor a olvasd el a wakeboard választásról szóló írásunkat! Ide kattintva találod!

A Wakeblog.hu megkeresésére hat pro rider válaszolt és osztotta meg velünk deszka méretét és kötés beállításának paramétereit.

A részletek előtt azt fontos leszögezni, hogy a deszka méretét nem a testmagasság határozza meg, ez inkább egy másodlagos tényező. A wakeboard deszkák méretét a gyártók inkább testsúlyra, pontosabban testsúly intervallumokra vonatkoztatva adják meg. Ezek közt természetesen vannak átfedések ami azt jelenti, hogy adott súlyhoz sok esetben két deszka méret is ajánlott lehet a gyártó katalógusa szerint, illetve azt is, hogy a súlyon kívül egyéb tényezőket is célszerű figyelembe venni a méret kiválasztásakor. Ilyen például a felhasználási terület (park vagy hajó), a tudásszint, az egyéni stílus (csak rail, klasszikus kábel stílus ), egyéni igény, a magasság, a lábak hosszúsága vagy, hogy mit mondott a haverod aki “baromira ért hozzá”, stb…

 

Wakeboard deszka – Próbálj ki több méretet, mielőtt vásárolsz

Számtalanszor olvashatod a használt hirdetésekben, hogy “méret váltás miatt eladó”. Persze ez egy jó duma arra, hogy miért nem kell valakinek a megunt, régi deszkája de sok esetben mégis igaz. Én is éppen idén váltottam 138 cm-ről 143-ra és nagyon tetszik, a legjobb döntés volt számomra, de még egyszer hangsúlyozom, ez szubjektív dolog. 182 cm és 80 kg vagyok de van a pályánkon olyan srác aki 100 kiló és mégis rövidebb deszkával csúszik (138 cm).

A nagyobb wakeboard deszkával lágyabb a landolás. Ez főleg az igazán nagy ugrásoknál jön jól kickerről és invertek után, azonban a hosszabb deszkában több anyag van és a súlya is nagyobb.

Kisebb deszkával kevesebb súlyt forgatsz a lábadra kötve de  landolásoknál a térded is nagyobb terhelést kap.

Wakeboard kötés beállítás – Trendi skinny stance (szűk terpesz) kontra széles kötés távolság

Az utóbbi pár évben hozzászokhattunk, hogy egyre több olyan ridert látunk majdnem olyan szűk állásban a deszkáján mintha vigyázzban állna, ennek ellenére iszonyú profin wakeboardozik és vannak persze akik szélesen állnak, ráadásul akár még kisebb deszkán is. Az utóbbi idők trendje tehát a nagyobb deszka és szűkebb terpesz de nem biztos, hogy neked is jó lesz az ami másnak. Amikor én poénból kipróbáltam a legszűkebb terpeszt, azt hittem, hogy egy új sportot űzök, annyira furcsa érzés volt. Tehát nálam a hosszabb deszka bevált, a nagyon szűk terpesz például nem. A szűk terpesz jellemzője, hogy gyorsabban forgatható a deszka, sokak szerint játékosabb is. A landolások viszont nehezebbek vele, mivel kevésbé stabil.

És akkor nézzük a pro ridereket:

Julia Rick

Juliának nagy szerepe van abban, hogy a női wakeboardot végre kezdik egyre jobban megbecsülni a világban. Ő az első olyan rider (férfiak és nők körében is) akinek sikerült egy adott évben mindkét szervezet (IWWF és WWA) világbajnokságát megnyerni (2016). Amúgy egy szikár, karcsú, német hölgy, aki 2009-ben wakeboardozott először és 2012-ben kezdte komolyabban űzni e sportot, amikor is úgy döntött, hogy felhagy football karrierjével. Julia egy klasszikus kötés beállítást használ a távolság és a szög tekintetében is.

Wakeboard Deszka: Ronix Julia Rick (saját pro modellje) 138 cm

Wakeboard Kötés táv: belülről a második lyuk (insert).

Wakeboard Kötés szög: 12 fok – ő úgy írja ezt le, mint “neutral” azaz természetes állás

Kötés modell: Ronix One

Julia Rick - wakeboard deszka méret: 138 cm
Julia Rick – wakeboard deszka méret: 138 cm

 

Courtney Angus

Az ausztál lány, aki a Hyperlite team tagja és WWA Wake Park World Series Features világbajnok, saját bevallása szerint inkább rail rider, azaz mindene a slideolgatás de hajó után csúszva is ugyanazt beállítást használja mint kábelen. Egy ritkább beállítást kedvel: a legszűkebb kötés felhelyezési lehetőséget alkalmazza ráadásul a kötései merőlegesek a deszka hossztengelyére!

Wakeboard Deszka: Hyperlite Scandal (Courtney saját pro modellje) 138 cm

Wakeboard Kötés táv: a legszűkebb ami beállítható

Wakeboard Kötés szög: 0 fok elől és 0 fok hátul – azaz nincs szögben

Kötés modell: Hyperlite Shaun Murray system, low back sarokkal

Courtney Angus - wakeboard deszka méret: 138 cm
Courtney Angus – wakeboard deszka méret: 138 cm

Nico Von Lerchenfeld

Nico, aki a 25 éve a wakeboard iparban ténykedő és több mint 320 kábelpályát építő Sesitec cég tulajdonosának gyermeke, egy igazi all round rider. Rail vagy invert, neki mindegy. Viszonylag kisebb termetű, 165 cm magas és 61 kg.

Wakeboard Deszka: Liquid Force Peak  137 cm

Wakeboard Kötés táv: 48 cm a sarkok közepe közt mérve. 54 cm a kötés orrainak közepe közt mérve

Wakeboard Kötés szög: 9 fok elöl és hátul

Kötés modell: Liquid Force Trek

Nico Von Lerchenfeld - wakeboard deszka méret: 137 cm
Nico Von Lerchenfeld – wakeboard deszka méret: 137 cm

Oli Derome

A kanadai születésű Oli, a szintén pro rider Raph bátyja 32 éves és igazán kis termetű. 155 cm magas, ennek ellenére 137 cm-es deszkával csúszik ami a testmagasságát nézve hosszú deszkának számít. Igazi rail rider de hajó után is szeret és tud is csúszni. A Slingshot szponzoráltja, saját dedikált deszkával.

Wakeboard Deszka: Slingshot Oli (saját pro modellje)  136 cm

Wakeboard Kötés táv: 48 cm kb. (18 inch)

Wakeboard Kötés szög: 10 fok elöl és hátul

Kötés modell: Slingshot RAD és KTV

Oli Derome - wakeboard deszka méret: 136 cm
Oli Derome – wakeboard deszka méret: 136 cm

Sam Dehaan

A 21 éves holland srác aki a Jobe team tagja épp a napokban nyerte meg a nemzetközi Golden Wake Tour első állomását Győrben. Amúgy holland bajnok és EB 2. helyezett is volt már. Sam 180 cm és 80 kg. 145-ös deszkával csúszik és nem kizárt, hogy még nagyobbat választ a jövőben. Elmondása szerint a szűk stance több okból is jó. Gyorsabb, játékosabb, nagyobb a pop az invert ugrások közben és szerinte jobban is néz ki. Viszont ahogy mondja, nehezebb vele a landolás.

Wakeboard Deszka: Jobe Concord (saját pro modellje)  145 cm

Wakeboard Kötés táv: 50 cm kb.

Wakeboard Kötés szög: 11 fok elöl és 9 fok hátul

Kötés modell: Jobe EVO kötés és bakancs

Sam Dehaan - wakeboard deszka méret: 145 cm
Sam Dehaan – wakeboard deszka méret: 145 cm

Liam Rundholz

A német titán mindössze 18 éves. Ő adta be először a raley backside 720-at. Go big or go home lehet a jelmondata, hisz 151-es deszkával hasít. Deszkáján a legszűkebb terpeszt választja.

 

Wakeboard Deszka: Liquid Force Eclipse 151 cm

Wakeboard Kötés táv: legszűkebb ami beállítható

Wakeboard Kötés szög: 16 fok elöl és 16 fok hátul

Kötés modell: Liquid Force 4D Form

Liam Rundholzot 151 cm-es wakeboard deszka repteti
Liam Rundholzot 151 cm-es wakeboard deszka repteti