Wakeboard deszka méret választás – hogyan válassz wakeboardot?

Kisebb vagy nagyobb wakeboard deszka méret? Melyik a jobb?

Wakeboard deszka méret és típus, hogyan válassz wakeboardot?

 

9 tipp, hogyan válassz wakeboard deszkát és méretet

Wakeboard deszka méret és típus kiválasztása komoly fejtörést okozhat azoknak, akik most csöppentek bele ebbe a gyönyörű sportba. A legtöbb gyártónak ma már a snowboardok méreteit közelítő wakeboard deszkáik is megtalálhatóak a piacon. Nemcsoda hát, ha például neked, aki épp a hétvégi jól sikerült wakeboardozás után most döntötted el, hogy beruházol egy saját szettre, fogalmad sincs, hogy mit vegyél meg. De mi segítünk neked!

 

Tipp 1. Amit kerülj:

  • a haverod, aki már legalább egy hónapja csúszik, beveszi az ötödik kanyart a pályán és abszolút szakértő (nek hiszi magát 🙂 ) megmondja neked a tutit és te egyből megfogadod azt.

 

Jó, de akkor mi szerint dönts a wakeboard deszkád kiválasztásakor? Hisz nem csak méretet, típust is kell választanod!

 

Méret trendek

Az elmúlt pár év vezető trendje lett a hosszabb deszka méret. Nem, nem egy múló divatról beszélünk, ahogy sokszor hallani a stégen. Egész egyszerűen fejlődik a sport, alakul, változik.  A tradicionális kábelpályás wakeboard mellett rendkívüli mértékben tör előre a wakepark stílus, ahol nincsenek vízfelszínről akasztással indított invert ugrások, csak a legkülönbözőbb és egyre komplexebb slider elemeken és kickereken trükköznek e stílus képviselői. Illetve a gyártók is figyelnek a piac igényeire és kiterjesztették kínálatukat, hogy mindenki megtalálja a számára legkellemesebb jellemzőkkel bíró deszkát. A menő gyártók ráadásul megbecsülik profi versenyzőiket. Ezért szorosan együttműködve alkotják meg a dedikált pro modelleket, sokszor teljesen szabad kezet adva a ridernek a deszka megtervezésekor és itt most nem a grafikára gondolok.

 

Hol fogsz wakeboardozni? Hajó útán vagy kábelpályán, esetleg is-is?

 

Tipp 2. Hajós, Kábel vagy Crossover deszka

Alapvetően háromféle wakeboard deszka típust különböztetnek meg a gyártók attól függően, hogy milyen környezetben használják a deszkát a riderek. A hajó utáni csúszáshoz szkeges deszkákat kínálnak a gyártók, a kábelpályára szkeg nélkülieket, és ott van a kettő közt a crossover, melyekről le illetve felcsavarozható a szkeg, így egyaránt használható kábelen és hajó után is. Nem kell megijedni a crossover deszkáktól, ezek közül egyik másik nem kevésbé alkalmas a hajó és kábelpályás hasznlatra. Misem bizonyítja ezt jobban, hogy ha pl.: egy “signature” (profi versenyzőről elnevezett) deszkáról van szó, akkor ha az adott versenyzőnek megfelel mindkét közegben akkor veled sem lesz ez máshogy.

 

Mekkora deszkát vegyél? A wakeboard deszka méret kiválasztásakor az alábbi szempontok alapján dönts:

TIPP 3. Testsúly

Nagyon fontos, hogy a testsúlyodnak megfelelő deszkát válassz! Minden gyártó közzéteszi és az interneten gyorsan megtalálható, hogy az adott modell hány centiméteres hosszúságokban érhető el és azok milyen testsúly intervallumokra ajánlottak. Ez általában 10-20 kg-ot is lefedő kategóriákat jelent, tehát ha éppen yoyo effektusban hintázik a súlyod, nem kell megijedned, hogy két hét múlva már rossz lesz a ma megvett deszka.

Példa: egy neves gyártó (név nélkül) egyik kedvelt crossover (azaz hajó és kábelpályára is ajánlott) deszkája a következő méretekben érhető el:

Wakeboard deszka méret testsúly melyhez ajánlják (kg) testsúly melyhez ajánlják (lbs)
138 cm 74 kg.-ig 165 ig
142 cm 65-88 kg. 145-195 között
146 cm 72 kg.-tól felfelé 160 felett

Láthatod, hogy amennyiben 73 kg. a súlyod, mindegyik modellt ajánlják neked. Mondhatod, hogy köszi, akkor ez most sokat segített😊.  De ott van a többi szempont, ami segít majd belőni a pontos méretet.

 

Tipp 4. Magasság

Nem jelölik általában, mégis kulcs szempont. Miért is? Lehetsz te pl.: 85 kg. és 169 cm., de 85 kg. mellett elképzelhető, hogy valaki 194 centi magas.

Annak, aki magasabb, sokkal nagyobb stabilitást ad a hosszabb deszka és könnyebben megtalálja az egyensúlyát a hosszú deszkával.  Értelemszerűen, ha alacsonyabb vagy a testsúlyodhoz képest, akkor pedig a rövidebb is megfelel. Így hát a szimpla súly táblázatot eleve korrigálhatod a magasságoddal.

 

Tipp 5. Tudásszint és stílus

Ha kezdő vagy, akkor a stílusod még nem alakult ki. Azt azonban minden bizonnyal érzed, hogy szeretnéd-e meghódítani az ugratókat (kicker) és egyéb akadályokat (elemeket). Azt is tudnod kell, hogy pl.: a Tiszán vagy a közeli kábelpályán fogsz többnyire wakeboardozni. Így máris tudod, hogy hajós, kábeles vagy crossover lapot kell-e vásárolnod.

 

Tipp 6. Nincs kőbe vésett szabály, ez nem egy matematika tétel!

Nem összezavarásképpen, de fontos kiemelni, hogy a wakeboard egy szabad stílusú sport és ennek megfelelően az ebben a cikkben taglalt szempontokra is igaz, hogy számtalan ellenpéldát találni rájuk, illetve igenis ellehet térni az itt leírtaktól. Nálunk a helyi pályán is van 150 centi magas, 45 kg-os gyermek, aki 142 centis deszkával csúszik és imádja, ráadásul jól is bánik vele. Ez pedig főleg a pár évvel ezelőtti deszka kínálathoz viszonyítva, számára egy extrém nagy, túlméretezett lap méret. Azonban a mai flexes, azaz rugalmasan hajlékony, famagos deszkákból simán jól kezel egy haladó gyerek egy felnőtt méretű park deszkát is.

 

TIPP 7. Hosszú vagy rövid deszka – még egy érv

A hosszabb wakeboard deszka méret a nagyobb landolások alkalmával jobban elnyeli pl.: a térdekre ható erőt azonban egy rövidebb deszkát könnyebben irányít egy kezdő wakeboardos. Minél magasabb szintre jutsz, annál kevésbe számít ez utóbbi, hiszen valószínű, hogy többet ér majd egy óriás kicker ugrás utáni landoláskor az a pár centi plusz támogatás az ízületeidnek.

 

TIPP 8. Wakeboard deszka méret számító alkalmazás

Az egyik gyártó készített egy deszka méretet meghatározó alkalmazást, melyet nyugodtan használj, ez is egy támpont lehet a számodra.

Ide kattintva találod! Görgess le az oldal aljára és kattints a nagy kék gombra!

 

Mértékegység kisokos:

A gyártók sokszor angolszász mértékegységekben jelzik a súlyt és a hosszt is.

Angolszász mértékegységek átváltása:

Az lbs. (súly) adatokat szorozd meg 0,45-tel és megkapod a Kg. adatot.

Az inch (hosszúság) adatokat pedig szorozd meg 2,54-gyel és megkapod a centimétert.

1 inch = 2,54 cm             1 cm = 0,3937 inch                     1 lbs = 0,45 kg                 1 kg  = 2,2046 lbs

 

Tipp 9. Ezt is olvasd el:

Fontos jellemzők a wakeboard deszka méreten túl

 

Mag vagy core, azaz mi van a deszka grafikája és talp réteg között

Famag, hab mag, vagy kevert hibrid (fa és hab csíkok váltakozva)?

Fa mag: egyértelműen hódít, az elmúlt években jelentősen megszaporodtak a teljes fa maggal rendelkező deszkák. „Full wood core rulez”. Ez flexibilis, azaz rugalmasan hajlékony karakterisztikát ad a deszkának.

Hibrid (fa és hab keverék): könnyű, de rugó szerű poppolásra (elrugaszkodásra) tervezve.

Hab mag: könnyű és erős mag, merev, a rugalmas deszkák ellentéte.

 

Flex index – avagy a deszka rugalmassága

Manapság e tekintetben is megkülönböztethetők a deszkák egymástól. Vannak deszkák, melyek teljes hosszukban rugalmasabbak vagy merevebbek és vannak, melyeknek a végei, azaz a kötéstől a deszka orráig vagy hátsó végéig (tail) terjedő részei flexesebbek, puhábbak mint a közepe (deszka hasa, angolul belly) vagy épp fordítva. kinek ez, kinek az jön be jobban.

 

Chanel vagy csatorna a deszka alján

A park vagy kábeles deszkák alján sokszor látsz csatornákat, melyek kapaszkodnak a vízbe és növelik a deszka iránytartási képességét, számos park deszka alja viszont teljesen sima, semmiféle csatorna nincs rajta. Ez azért jó, mert a sima felület semmiben nem tud elakadni. Nemcsak kábelpályán szokás ugyanis wakeboardozni, motoros csörlőkkel ( winch ) a legkülönbözőbb ipari, városi környezetekben, mindenféle műtárgyon (pl. bordás szélű csöveken) csúsznak a wakeboardosok, ahol egy 4-5 mm. mély barázda hatalmas leakadást és esést eredményezne. A teljesen sima talpú deszkák a vízen játszi könnyedséggel forognak körbe a rider alatt, mindenféle erőlködés nélkül.

 

Él védelem

ABS sidewall vagy valami hasonló szinonima jelzi, hogy az adott deszka rendelkezik-e a deszka szegélyét védő megoldással. Ha elemekre is mész vagy csak odavered a stégen a betonhoz a deszkát, az élvédelem nélküli modellek azonnal sérülnek. Az oldalfal védelem egy polimer szegély a deszka magja körül horizontálisan, mely elnyeli a deszkát érő ütéseket és jól védik a deszka magját. Számtalanszor látni apróhirdetésekben, hogy beépített szkeggel rendelkező, 6-8 éves, retró wakeboardokat ajánlanak kábelpályára, amelyek nem rendelkeznek ilyesfajta védelemmel, mert akkoriban ez még nem terjedt el sajnos. Ilyen deszkákat csak akkor vegyél ha a költségvetésed nagyon szűkös és az elemekkel nincsenek komoly terveid.

 

Rocker – nem, ez nem a kedvenc zenédről szól…

A wakeboardot ha megfigyeled a talajon, az eleje és a vége is felhajlik. Ezt a felfelé hajló kehely szerű íves vonalat nevezik „rocker”-nek.

Ezt az egyszerűség kedvéért a legtöbbször három alkategóriába soroljuk, melyek a következők:

Three Stage Rocker – három fázisú rocker: ez esetben a deszka közepe laposabb (a sebesség és a raileken, elemeken való csúszás esetében a kontroll növelése érdekében), a két vége pedig egy ívben felfelé görbülő.

Hibrid Rocker: két féle ívet egyesít a jobb teljesítmény érdekében.

Contiuous Rocker: folyamatos rocker ív, nincs törés pont, azaz hirtelen ív rádiusz váltás a felhajlításban.

Minél magasabb egy „Rocker” annál kisebb felület lesz a deszkából a vízen, ez által kissé lassabbnak érződik. A laposabb rocker (azaz amikor a deszka orra és vége közelebb van a vízhez) pedig gyorsabb érzetet kelt.

 

Talp anyaga – base – grind base

Manapság már magas kopásállóságú anyagokat alkalmaznak a gyártók. Ezt általában valamilyen „base” felirattal jelölik. Ha elemeken csúszol, óvakodj a régi deszkáktól, melyeknek egy két szezon alatt elkophat az aljuk intenzív slideolgatás következtében.

 

A wakeboard kötés rögzítése – insertek

A sok gyártó többféle kötés rögzítési metódust alkalmaz. Ne keresd a legjobbat, az mindenkinek más. Inkább állíts fel szempontokat, melyek alapján szűkítesz és döntesz.

A legtöbb wakeboard kötésnek a bal és jobb oldalán egy -egy darab, függőleges, manapság M6 szabványú csavar számára kialakított nyíláson át lehet rögzíteni a deszkát. A deszkákon általában 3-3 vagy 4-4 darab süllyesztett menetből választva állíthatod be a terpeszt (stance = kívánt távolság) a két lábad közt. Ide kattintva olvashatsz a stance / terpesz beállításról.

A Liqiud Force újabb deszkáin egy Flextrack nevű sín csatorna van, melybe a Liquid Force által fejlesztett 4d szabványú kötéseket ajánlja, de függőleges csavarozásút is be tud fogadni. Viszont a Liquid Force 4D kötések semmyilen más deszkával nem kompatibilisek, mint a Liquid Force flextrack.

A Slingshot évekig használta a csatornás sín megoldást, melyet a Burton snowboardjaiból azok is ismerhetnek, akik a wakeboard hardwer fejlődést nem kísérték figyelemmel. A Slingshot aztán visszaváltott a függőleges, önálló, süllyesztett menetekre. A Liquid force azt hirdeti, hogy a flextrack sín rugalmassága révén a deszka nem merevedik meg az inzertek környékén és így még inkább eggyé válik a lábaddal. Ugyanezt kínálja a Slingshot is, fejlesztettek egy Carbon  Bedrock Insert nevű süllyesztett menetsort, mely anyaga carbon és így együtt tekeredik a deszka magjával.

A Hyperlite System kötései a snowboard kötésekre hasonlítanak, tehát van egy cipőd, amivel bele lépsz a kötésbe és a sarok támla, boka és orr pánt segítsségével rögzíted a deszkát a lábadra. Ezeknek a kötéseknek nincsen merev alja/ talpa, a velük kompatibilis (puha snowboard bakancsra hasonlító) cipővel kell belelépni, ezáltal a cipő talpa a deszkával érintkezik csak, nincs köztes réteg, illetve nincs a deszkán egy nagyobb felületet képező merev felület, ami a hagyományos kötéskre jellemző.

A Jobe is kifejlesztett egy ehhez hasonló kötés rendszert, EVO néven itt is külön cipő és egy deszkára rögzített keret létesít/kötés kapcsolatot a deszkás a board közt.

 

Összegző jó tanácsok:

  • Ha kezdő vagy, akkor a rocker kérdésben ne merülj el, inkább a súly, magasság, stílus szempontok alapján dönts.
  • Ha teheted, próbálj ki több deszkát, ne csak egy gyártótól.
  • Tapasztald meg, neked mi a jó, mert ahogy hamburger húsát sem mindenki ugyanúgy átsütve szereti, a wakeboardok jellemzőit sem azonosan kedvelik a riderek.
  • Kerüld a régi, hab magos, él védelem nélküli, megkímélt, “kezdőnek jó lesz” frázisokkal kínált deszkákat, ha figyelmes vagy, találsz jobbat és modernebbet.