MAGYAR WAKEBOARD PÁLYÁK

Ismerd meg Magyarország wakeboard pályáit! Megmutatjuk, melyik pályán milyen elemek vannak, hogy jönnek azok sorban, milyen egyéb sportolási vagy kikapcsolódási lehetőségek vannak a pályákon. A bemutatásra kerülő wakeboardpályáknak egy-egy saját mini site-ot készítünk a MAGYAR WAKEBOARD PÁLYÁK menüpontunk alatt , ahol könnyedén megtudhatsz minden hasznos információt a pályák technikai jellemzőiről, az elemek elrendezéséről, az elérhető szolgáltatásokról, stb… Magyar wakeboard pálya ismertető oldalunk célja, hogy könnyebben tájékozódhass arról, hazánkban hol, milyen wakeboard pálya található. Ezzel is próbáluk neked segíteni abban, hogy megtervezd, melyik pályát keresed fel legközelebb. Minél több pályán wakeboardozol, annál több elem emberrel, élménynel, elem kombinációval találkozhatsz, mely mind mind előnyőre válik. 

Magyarország Full Size, azaz teljes méretű, 5 illetve 6 oszlopos wakeboard páyláinak térképe

Magyar Wakeboard Pályák

Magyar Wakeboard Pályák

15 db. full size, azaz teljes méretű wakeboard pálya található jelenleg hazánkban

Mi is az a Full size Pálya?

A 4, 5 és 6 oszlopos wakeboard pályákat szokás fullsize – azaz teljes méretű pályának hívni. Ezeken körkörösen haladnak a wakeboardosok és vízisízők. A menetirányuk lehet jobbos (itthon szinte majdnem az összes ilyen) vagy balos. Ez annyit tesz, hogy a startból a motoros oszloptól jobbra vagy balra indul el a rider. Egyszerre többen (általában 6-11 közt) csúszhatnak a kábelpályán. A sebesség általában 30-31 km/h körül van beállítva. De ezek a pályák is képesek a kezdőknek például tanulóórában lassabban (pl.: 22-25km/h) , vagy például a mono vízisízőknek 45-60km/h gyorsabban üzemelni

Mi az a Két oszlopos Pálya vagy 2.0?

A két oszlopos wakeboardpálya nem körkörösen halad, hanem oda-vissza megy kettő kifeszítő tartó oszlop között – innen is ered az elnevezése. Sokszor csak 2.0 -nak hívják. Egyszerre egy rider halad rajta egy egyenesen. Az egyenesek végén 180 fokos visszafordító kanyart kell bevenni. Ez haladó csúszóknak gond nélkül megy, de kezdőknek viszont sokkal nehezebb. Akkor mitől jó ez tanulásra? Azért, mert a kezdőknek az egyenesek végén a kezelők lelassítják a wakeboard pályát nullára, így a kezdő wakeboardos besüllyed a vízbe. 

Visszafelé haladó irányra kapcsolja a kezelő a pályát, megfeszíti a húzó kötelet, majd vízből, kíméletesen kihúzza vele a kezdő wakeboardost. Emiatt a kontrollált vízből indulás miatt is jó ez a kezdőknek, illetve az üzemi sebességet eleve alacsonyabbra lehet állítani a kezelőfelületen – így mindenki a tudásszintje szerinti sebességgel gyakorolhatja a wakeboardozást

Mik is azok az elemek?

Manapság a kábelpályákon már sokkal inkább wakeboardoznak mint vízisíelnek. A wakeboard sport dinamikusan fejlődött az elmúlt években és fejlődik folyamatosan nap mint nap. Régebben hajós és kábelpályás wakeboardról beszéltünk, manapság a kábelpályán belül is egyre árnyaltabb a kép. A versenyek világában is alapvetően két kategóriára lehet bontani a kábelpályás wakeboardot. Tradícionális wakeboardra és a wakepark kategóriára. 

A tradícionális wakeboardban a vízről mindenféle “műtárgy”  használata nélkül is a levegőbe repülnek a wakeboardosok és itt hajtják végre a különböző forgásokat, emellett pedig használják az ugratókat (kicker, rámpa) és csúszó dobozokat (slider, slide box, funbox, rail, stb….) is. A napjainkra egyre népszerűbb wakepark stílusban pedig csak az elemeken mutatnak be trükköket a wakeboardosok.