Orbán Olivér bronzérmes az Európa Bajnokságon

Orbán Olivér bronzérmes az Európa Bajnokságon

Orbán Olivér bronzérmes az Európa Bajnokságon

 

Szombaton kerültek megrendezésre a döntők a XXII. IWWF E&A Kábelpályás Wakeboard Európa Bajnokságon a németországi Beckumban található Twin Cable pályán. Nagyon izgalmas és magas színvonalú versenyzést láthattunk Orbán Olivérért szorítva a pénteki selejtezőktől kezdve.

Orbán Olivér, hazánk top wakeboardosa számára nem indult jól a verseny, mert a kvalifikáció mindkét futamában esett. A kvalifikációban 34 rider versenyzett az elődöntőbe jutásért az Open Men (nyílt férfi) kategóriában, köztük számos junior és open men európa és világbajnok. Hat fős csoportokban zajlott a selejtező (pontosabban 4db. hat fős és két öt fős csoportban), ahol minden ridernek két köre volt, melyből a jobbik számított. A selejtező csoportokból csak az első helyezett jutott tovább egyenes ágon az elődöntőbe, a többieknek az LCQ (utolsó esélyes kvalifikációs) futamból volt lehetőségük tovább menni. Itt szintén hat csoport jött létre és megint csak az első helyezett juthatott tovább a 12 fős elődöntőbe, de itt már még nehezebb dolguk volt a versenyzőknek, hisz az LCQ-ban már csak egy kört mehettek. Orbán Olivér a nehezebb csoportok egyikébe került, ugyanis volt olyan csoport ahol kevésbé esélyes riderek voltak, Olivér viszont megkapta a háromszoros világbajnok és legenda Lior Sofert vetélytársnak. Arról nem beszélve, hogy mivel itt csak egy kör van, nem lehetett hibázni. Ezt az akadályt Olivér profin vette és az alábbiakban látható, kört csúszta. Lior Sofer viszont elesett, rajta kifogott a verseny terhe.

 

Orbán Olivér LCQ köre – itt nem volt helye a rontásnak:-)

 

Ezt követte az elődöntő, ahol ismét két kört mehettek a versenyzők, ráadásul itt már volt 3 bemelegítő kör is az éles menetek előtt. Jó megoldás ez, mivel a verseny színvonala elképesztő, körönként négy 540-es invert a szint most a dobogóra. Hajszálnyi különbségek rajzolódtak csak ki a kvalifikáció során a legjobb versenyzők közt, látszott, hogy jó eséllyel Olivér, Max Milde és Florian Weiherer közt dőlhet el a három érem sorsa. Az elődöntő két hat fős csoportban zajlott, ahonnét csoportonként a legjobb három versenyző került a fináléba. Olivér a B csoportban kötött ki, ahol csoport elsőként jutott döntőbe.

 

Olivér az elődöntőben

 

És jöttek az izgalmak a döntőben

Ahogy azt a selejtezők alatt már látni lehetett, a fent említett két német versenyző és Olivér közt ment a csata a győzelemért. Flo Weiherer majd Max Milde is olyan kört mentek elsőre, melyben minden trükköt teljesen tisztán landoltak, a selejtezők alatti crow mobe-ot már mindketten crow mobe 5-ra emelték, a kickeren viszont 720-akat ugrottak. Ekkor jött Olivér az első heat végén, aki a crow mobe 5-ját buttcheck-kel (feneke leért a vízre landoláskor) landolta ugyan, azonban a többi trükkje tiszta volt és a kickeren heelside front 9-et ugrott, mégis 74 ponttal a 3. helyről indulhatott a második heatben. Érzésem szerint alul pontozták Olivért, chateltünk is róla – ők is úgy érezték ott kint, hogy Max és Flo közé lett volna reális bekerülnie az első heat után. Matt Crowhurst szakkommentátor is ezt mondta a visszajátszás alatt a közvetítés során. Itt talán kicsit sok volt a bírák által beállított 10 pontos különbség az első heat végére első helyre kerülő Max Milde (84 pont) és harmadik helyre kerülő Orbán Olivér (74 pont) köztött (Flo pedig 79 ponttal állt középen). Tekintve, hogy egy landolása volt csak rosszabb Olinak a két vetélytárshoz képest de a kickeren viszont többet forgott és patentül landolta azt a 900-at. Az inverteket nézve pedig kábé ugyanazt ugrották lényegében.

Döntő Első kör pontjai
1 Max Milde 84
2 Florian Weiherer 79
3 Orbán Olivér 74

Ezek miatt a döntő második körében már all in-t kellett mennie Olivérnek és lehetőség szerint még erősebb trükkre fellépni, de sajnos a crow mobe 5-ja jobb lett ugyan az első körhöz képest de nem 100% clean, a funbox trükkje sem a terv szerint alakult (kicsit lecsúszott és elmaradt egy blind out – vagy valami hasonló). Olivér tehát ismét emelte a tétet és raley 720-ra húzott rá 315 helyett ( ami + 180 fok forgás blindban érkezve) a motoros oszlop előtt, ami majdnem meg is volt, de sajnos végül nem tudott tovább menni belőle. Így lett bronz érmes a legjobb magyar. GRATULÁLUNK OLIVÉR !!! Hatalmas menet volt!!! Köszönjük, hogy immár az open men kategóriában is bizonyítottad, hogy személyedben Magyarországgal is számolni kell a nemzetközi szintű, tradícionális kábel wakeboard versenyeken.

 

A dobogósok körei a fináléban

Döntő Végeredmény Második kör pontjai
1 Max Milde 88
2 Florian Weiherer 85,67
3 Orbán Olivér FRS