Súlyos baleset egy hazai wakeboardpályán

Súlyos baleset történt a siófoki wakeboardpályán

Az eddigi információk alapján súlyos baleset történt, mely során két wakeboardos vagy vízisíző ütközött össze a siófoki wakeboardpályán. Az eset következtében egy tizenéves fiú olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy őt mentőhelikopterrel szállították kórházba. A rendkívül kevés információ alapján egyelőre nem tudni, hogy a két érintett személy tandemcsúszás során szenvedett-e balesetet vagy egy pályán csúszó sportoló egy vízben úszó társával ütközött-e össze.

Frissítés –  A rendőrségi közlemény szerint:

2019. augusztus 10-én 16 óra 15 perckor a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai érkeztek a baleset helyszínére, egy siófoki vízisípályára. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján egy 13 éves fiatal az indulást követően elesett, majd ahogy a stég felé úszott, egy 12 éves kislány a wakeboardjával áthajtott a fején. A balesetet követően a fiú eszméletét vesztette és – mentőmellényben – hassal lefelé lebegett a vízen. A vizirendőrök civilek segítségével kimentették a vízből, és értesítették a mentőszolgálat munkatársait – írja a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a közleményében. A sérült fiút mentőhelikopterrel szállították kórházba. A baleset körülményeit a Siófoki Rendőrkapitányság egyelőre vizsgálja.

Frissítés a cikk alján! ( Közlemény az üzemeltetőtől )

A körkörösen forgó drótkötélpályára felcsatolható és leakasztható a vontatókötél, mely végén egy fa markolatot fog a wakeboardos
A körkörösen forgó drótkötélpályára felcsatolható és leakasztható a vontatókötél, mely végén egy fa markolatot fog a wakeboardos. A kép illusztráció.

 

Extrém Sport

Fontos kiemelni, hogy a wakeboard vagy vízisí, mint számos más sport, veszélyeket rejt magában, amivel mindenkinek aki ezeket kipróbálja vagy űzi, tisztában kell, hogy legyen. A wakeboardosok rendkívül látványos trükkjeik közben nagyon komoly erőhatásoknak vannak kitéve a landolások során, melyek nem mindíg sikerülnek tökéletesen. Így a sérülés veszélye is fennáll. De kezdőket is utolérhet sérülés, a legtöbb ilyen esetben az a tapasztalat, hogy a kezdő nem volt tisztában azzal, bizonyos veszélyhelyzeteket hogyan tudna elkerülni.

Mindenkinek aki ezeket a sportokat űzi, fontos tudnia, hogy saját felelősségére teszi, de közben másokért is felel. És mivel a következmények súlyosak is lehetnek, a biztonsági szabályok, előírások – melyek minden kábelpályán hatalmas táblákon vannak feltüntetve – ismerete és betartása mindenki számára létfontosságú és kötelező!

 

Mi is az a Kötélvontatású Vízisípálya? 

Ma már inkább kábeles wakeboard pályáknak nevezik és egy német mérnök, a 86 éves Bruno Rixen fejlesztette ki. Négy illetve öt (ritkábban hat) oszlop közé körkörösen kifeszített drótkötélpálya, mely egyszerre több (általában 6-9) wakeboardost képes vontatni. A pályák általános üzemi sebessége 30-31 km/óra. Az 1965 óta működő kábelpályák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, több száz pálya üzemel a világon. Az utóbbi években már két oszlop között oda-vissza közlekedő, egyszerre egyetlen sportoló vontatására alkalmas pályák is gomba mód szaporodnak. Magyarországon tíznél több, Németországban nagyságrendileg 80 ilyen pálya működik, a két oszloposokat nem számítva.

Az oszlopokra kb. 10 méter magasan kifeszített, körkörösen haladó drótkötélpálya húzza a sportolókat. Súlyos baleset is történhet a wakeboardpályán
Az oszlopokra kb. 10 méter magasan kifeszített, körkörösen haladó drótkötélpálya húzza a sportolókat.  A kép illusztráció.

Fontos kérdéseket vet fel egy ilyen szomorú baleset az egyéni felelősség tudatával és a kábelpályák üzemeltetésével kapcsolatban egyaránt!

 

Hangsúlyozom, hogy nem a siófoki pályára gondolok jelen eset kapcsán (hiszen rendkívül gyors mentőcsónakjuk van és több mint évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az üzemeltetésben, valamint a sportolók által a vízen véghez vitt manőverek kimenetelére nincs hatása pl.: a kezelő személyzetnek), ez csak egy szomorú apropó,  hogy beszéljünk a témáról!

 

Az egyéni felelősség:

Vajon a vízisízők, wakeboardosok megfelelő mértékben tudatában vannak-e annak, hogy milyen veszélyeket rejt a sport amit űznek?

Vajon a vízisízők, wakeboardosok ismerik-e, hogy egyes vészhelyzetekben mi a teendő (pl.: vészfékezés, hanyatt dőléssel..)?

Gyakori forgatókönyv, hogy a csúszóknak az útjukba kerül egy vízben úszó ember vagy a haladási irányuk útjában egy profiknak szánt ugrató (elem) van és nem érzik, hogy biztonságosan ki tudják kerülni azt…

Tudják-e, hogy amennyiben elesnek a kötél alatt, 8-10 másodperc múlva odaérhet egy következő csúszó vagy egy üres kötél, mely elől ki kell,  hogy térjenek?

Tudják-e a wakeboardosok, hogy ha egy elem takarásában, annak landolási zónájában esnek el akkor lehet, hogy a következő csúszó nem látja őket, ezért mihamarabb el kell hagyniuk azt a területet?

Tudják-e a vízisízők, wakeboardosok, hogy egymás testi épségének és a pálya műszaki biztonságának megőrzése érdekében hogyan kell elhagyni a pályát a motoros oszlop előtt vagy, hogy hogyan kell letenni a kötelet kiszálláskor annak érdekében, hogy az ne veszélyeztessen se embert se a szerkezetet, mely felviszi a köteleket a tárazóba?

A pálya üzemeltetést érintő kértdések:

Vajon a hazai wakeboardpályák mennyire vannak felkészülve egy hasonló balestere? Mennyire szakszerűen képesek kezelni egy vészhelyzetet, vízi mentést, melyen akár életmentés vagy maradandó sérülés megelőzése is múlhat?

A wakeboard és vízisípálya kezelőszemélyzete megfelelően be van-e tanítva, hogy figyelje és minden esetben észlelje, ha baleset történik?

A kábelpályák irányító (kezelő) fülkéje ugyanis 200-300 méterre van a pályák legtávolabbi sarkától.

Észlelik-e időben, ha baleset történik a pályán?

Mennyire gyorsan tudnak a lehetséges baleset helyszínére érni?

Rendelkezésre áll-e mentőcsónak, mekkora a végsebessége, életveszélyes sérülés esetén a másodpercek is számítanak.

Biztosított-e a rádiós kommunikáció, a csónak személyzete és a kezelő fülke között, a további segítség, pl.: mentők értesítése céljából?

Van-e képzett személyzet, aki megfelelően tudja végezni a helyszín biztosítását és a sérült elsősegélyben részesítése során kellő alapossággal tud-e eljárni? Például egy csigolya sérülés esetén nem emelik be a csónakba az áldozatot, további sérülést okozva ezzel?

A személyzet számára biztosított-e a megfelelő pihenő idő? Egy ilyen pálya működtetése nagyon összetett, komoly figyelmet igénylő és nagy felelősséggel járó feladat. A kezelő személynek egyszerre több dologra is figyelnie kell, hiszen ő indítja el a stégről a sportolókat, ő szedi le az elejtett köteleket a körpályáról, ő küldi a csónakot a távolban elesett személyekért, de a pálya műszaki elemeit is figyeli folyamatosan. Talán sokan bele sem gondolnak, hogy mennyire nehéz, összetett, felelősségteljes és fárasztó is a kezelők munkája.

Nehéz munka ami ráadásul szezonális

A wakeboardpályát üzemeltető vállalkozásoknak nem könnyű, hiszen felelősségteljes és összetett munkakörökbe kell minden évben munkaerőt találjanak. A szezonalitás mellett egyéb körülmények (munkaerőhiány, versenyképes bér hiánya) is nehezítik a helyzetüket.

Hogy miért is írtam le mindezt?

Mai posztom nem a balesetről kíván szólni. Ehelyett inkább kérdéseket vet fel! A baleset nem igazán tárgya, mint inkább oka ennek a blog bejegyzésnek. Néhány évvel ezelőtt nekem is volt egy súlyos balesetem, kórházba kerültem eszméletvesztéssel a wakeboardpályáról. Balfék voltam és egy alacsony raley után leakadtam, a handyt nem engedtem el és akkorát arcoltam a vízbe, illetve a későn elengedett handy csúzliként akkorát vert a szemem alá, hogy lekapcsolták a villanyt. Arccal a vízben, eszmélen állapotban fekve mentettek ki (köszi Zsolti !). Aki utánam ugrott, 120 kiló és tiszta izom volt, de alig bírt az elmondások szerint átfordítani és többedmagával együtt kiemelni a vízből. Pár másodperc alatt a vízben volt a segítség és a becspódás miatti rossz emlék mellett az önzetlen és gyors segítség amit a személyzettől és a stégen tartozkódó sporttársaktól kaptam, nagyon jó érzéssel tölt el a mai napig. Ezen baleset után, illetve az azóta eltelt évek tapasztalatai alapján kezdtek felmerülni bennem a kérdések. A pályának a tulajdonosával is nagyon sokat beszélgettünk az esetről. Békében, egyetértésben. Én saját felelősségemre wakeboardoztam, amiben akár ott is maradhattam volna. Sosem hibáztattam és hibáztatok a balesetem miatt senkit magamon kívül. Sajnos azonban vannak dolgok, melyek szomorú apropóból vetődnek fel, mégis a jövőre nézve jobb, ha beszélünk róluk.

Súlyos baleset  

Czéh Bálint

 

fSúlyos baleset 

Frissítés 1 !

A siófoki pálya facebook oldalán az alábbi közleményt tette közzé:

Kedves Vendégeink!

Szeretnénk Benneteket tájékoztatni a pályán
történt szombati balesetről.
Két vízisíző ütközött össze tegnap délután. A sérült a pályán azonnal orvosi ellátásban részesült, a mentők is gyorsan érkeztek, akik mentőhelikoptert hívtak hozzá. A fiút stabil állapotban szállították kórházba.
Bízunk benne, hogy a balesetet szenvedett vízisíző minél hamarabb felépül, egyúttal köszönjük mindenkinek, aki a helyszínen segített a mentésben és a sérült ellátásában!
Mi, a BambooSzigeten minden nap azon vagyunk, hogy szakszerű segítséggel tanulhassatok és biztonságosan sportolhassatok, de azt is hangsúlyozzuk, hogy mivel extrém sportról van szó, nagyon fontos, hogy tanulmányozzátok, és mindig tartsátok be a pályahasználat szabályait!

Frissítés 2 – Rendőrségi közlemény!

Egy másik wakeboardos keresztülhajtott a fején. A Balaton déli partja mentén történt a súlyos baleset tegnap. A tizenéves gyereket mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani.

2019. augusztus 10-én 16 óra 15 perckor a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai érkeztek a baleset helyszínére, egy siófoki vízisípályára. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján egy 13 éves fiatal az indulást követően elesett, majd ahogy a stég felé úszott, egy 12 éves kislány a wakeboardjával áthajtott a fején. A balesetet követően a fiú eszméletét vesztette és – mentőmellényben – hassal lefelé lebegett a vízen. A vizirendőrök civilek segítségével kimentették a vízből, és értesítették a mentőszolgálat munkatársait – írja a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a közleményében. A sérült fiút mentőhelikopterrel szállították kórházba. A baleset körülményeit a Siófoki Rendőrkapitányság egyelőre vizsgálja.

súlyos baleset

súlyos baleset