Wakeboard pálya etikett 01 – A hullám lenyitása az elemekről

Azok a fránya farhullámok, dünnyögtem a minap a pálya szélén, mire megkérdezi tőlem a mellettem álló, hogy micsoda??? És akkor arra gondoltam, hogy érdemes lenne ezt valahogy képekkel is illusztrálni mert személy szerint nekem ez az egyik legbosszantóbb dolog a kábelpályákon, ráadásul ezt a legkönnyebb kiküszöbölni és egy kis odafigyeléssel rengeteget tehetünk azért, hogy jobbá tegyük egymás csúszását a vízen.

Tavaly, amikor Snoopy Omszkról nálunk járt, a shrediquette tábor ifjú és idősebb résztvevőinek olyan dolgokat világított meg, mint pl.: a farhullám vagy a szatyrozás (erről majd később). A srácok azóta odafigyelnek arra, hogy hogyan kerülgetik az elemeket.

Na de miről is van szó? Mi az a farhullám?

Minden ami a vízen úszik, hullámokat kelt maga körül vagy maga mögött. Tehát amikor csúszol, a deszkád egy hozzád képest hátrafelé V alakban szétnyíló farhullámot generál, mely sokszor pont akkor éri el az elemeket, mikor a mögötted csúszó rider odaér az elem felmenő szakaszához, ezért egy hullám hegyről vagy hullámvölgyről kell neki felpoppolni vagy felcsúszni a sliderre vagy kickerre.

Ha a kötél alatt haladsz, akkor a part és a tó közepe felé haladó farhullám a következő riderrel együtt ér majd az elemhez!

 

És a mögötted csúszó pont elkapja a ferdén keresztbe menő farhullámaidat:-(

 

Miért olyan fontos ez – kérdezed most magadban?

Az igazság az, hogy ha gyakorolsz egy trükköt, akkor több mindenre kell figyelned és nem szeretnéd az érzékszerveidet még azzal is terhelni, hogy a farhullámokat méregesd, hogy sikerüljön az egyensúlyodból kibillentő hatásukat csökkenteni.

Egy ilyen kikerülő manőverrel tudod elérni, hogy hullámmentes legyen mögötted az elem!

Amennyiben egyszer megfigyeled, mi történik akkor ha közvetlenül a kötél alatt csúszol azzal szemben, hogy kimész egészen közel az elem felmenő részéhez és utána térsz vissza a kábel alá, meglepő lesz a tapasztalat. Egy ilyen szimpla kikerülő manőverrel tehát bearanyozhatod a mögötted csúszó ember köreit, ha így teszel, azaz kimész közel az elemhez (persze abban az esetben ha nem mész rá) pont lenyitod róla a farhullámot, míg ha a kábel alatt krúzolsz akkor pont, hogy a farhullámoddal keresztezed majd a mögötted csúszó sporttársad útját az elem előtt egy méterrel.

 

A legjobb ha megnézed az egészet videón:

Ha te is átélted már ezt és ismersz olyanokat akik nem vágják ezt az farhullámosdit, akkor pedig oszd meg ezt a cikket!

Drón felvételek: Holzer Chucky és wakeblog.hu

Cikk: Bálint