Raley avagy a leglátványosabb wakeboard trükk

Raley, Réli, Ríli, Really?

A trükk amit a legtöbb kezdő vagy haladó wakeboardos a leginkább szeretne megtanulni. Tisztelet a kivételnek:-)

A cím félrevezető lehet, mert messze nem a raley a leglátványosabb wakeboard trükk, de az biztos, hogy avatatlan szemnek a büféből ez tűnhet annak és valószínű, hogy aki kicsit beleszagolt ebbe a sportba, az a backrollt vagy a raleyt akarja megtanulni első invertnek.

Szóval a napokban ott áll a pálya szélén egy kedves laikus és meséli, hogy az előbb az egyik fickó vagy négy méterre felrepült, magától! Húdedúrva vóóóót! Az álla még a leesés fázisában volt, miközben néhányan egész komoly trükköket szórtak a pályán. Az avatatlan szemnek viszont az a superman-es trükk, az tetszett igazán.

A kábelpályán szinte mindennap felmerül a kérdés, hogy akkor a “ríli” az egy ilyen cé kanyar csak, vagy hogy kell csinálni? Kimondhatjuk hát, hogy igencsak piszkálja az emberek fantáziáját.

A Raley vagy Hellside Air Raley trükköt Darin Shapiro csinálta meg először wakeboarddal 1991-ben. A trükk neve pedig Shapiro barátja és edzője, Chat Raley nevéből származik. Chat Raley javasolta Shapironak, hogy próbálja meg a trükköt wakeboardon, vízisível ugyanis már évekkel korábban csináltak a levegőben, fejjel előre és lábbal hátra felé kinyúlva hasonlóan kinéző mozdulatokat, “mutatványokat”.

A képen Darin Shapiro raley trükkje
Az első raley trükkök egyike wakeboarddal

A raley látványos, viszont technikailag nem túl bonyolult invert trükk. Az invert trükkök a vízfelszínről akasztással indított, levegőben kivitelezett trükkök, melyekben a test kitér a vízen csúszáskor jellemző függőleges tengelyű testhelyzetből.  Megtanulása stabil alapokat és komoly elszántságot kíván, hiszen az általában 30 km/h sebességgel haladó pályán a haladási iránytól többnyire kifelé, éles szögben kiélezve kell a trükköt megindítani a “cut”, akasztás ( angolul más szóval: flick away ) mozdulattal. Ez pedig azt jelenti, hogy simán negyven egynéhány km/h sebességgel kezd el a wakeboardos fejjel előre repülni a levegőben. Amennyiben pedig nem sikerül elég nagyra a repülés ( direkt nem ugrásnak mondom, mert a raley-ben semmiféle lábról elugrás nincs a közhiedelemmel ellentétben ), akkor bizony nincs idő arra, hogy a deszka vissza érjen a test alá, és hatalmas sebességgel lehet leakasztani a deszkát, amiből számtalan eszméletvesztéses vagy csillagokat láttató becsapódás következett már be a történelem során:-)

Épp ezért sok wakeboardos számára vízválasztó ez a trükk és van akinek csak álom marad örökre. Mielőtt az ember fia, lánya raleyt ugrana, kifejezetten magabiztos élkezelést kell elsajátítania, kifelé és befelé egyaránt. Jó ha a kickeren már hozzászokott a nagy “air time”-mal járó ugrásokhoz, a nagy landolásokhoz, és a trükk repertoárba illik, hogy szerepeljen minimum egy vízfelszínről indított stabil ollie blind 180 is. Ezek garantálják, hogy képes legyen a rider kivitelezni egy raleyt abban az esetben, ha sikeresen összeállt már a fejben a trükk fizikája és kivitelezésének módja.

Kedves cimboránk, Sampi viszont mindenféle lebeszélés és baráti tanács ellenére lifttel ment a tizedikre, a lépcsőket kihagyta, és stabil alapok nélkül de végül is lerakott pár raleyt az elmúlt napokban. Nem volt fájdalommentes az útja:-) De ezúton is egy nagy virtuális pacsi a  bevállalásért, a keménységért és a hajthatatlanságért. Fontos viszont hangsúlyoznom, hogy nem tanácsolom ezt senkinek sem, mintahogy őt is próbáltam többed magammal együtt lebeszélni a raley gyakorlásáról.

Nézzd meg Sampi videóját:

A videó a CWP-ben készült.